Город

Яку черешню купувати: червону або жовту? Звичайно …

Поговоримо про прекрасне, тобто про їжу!

Настали черешневі часи. Ніколи не був шанувальником цієї ягоди, але побачив і не втримався, купив. Причому купив два її види – червону і жовту.

Продавець на ринку зі знанням справи рекламувала і радила саме жовту. Вирішив перевірити її аргументи і ділюся з вами.

Червона і жовта черешня. З особистого

Звичайно, за смаком червона (а точніше темно-бордова) не йде ні в яке порівняння з жовтою. Вона (класична червона) крупніше, солодший і післясмак залишається більш яскравим. Жовта – більш скромна за своїми смаковими якостями, є ледь помітна кислинка і вона мені здалася менш солодкою й більш соковитою.

Так чому ж багата жовта черешня?

Звичайно, вітамінами і мінералами. У ній містяться : кальцій, магній, калій, йод, фосфор, вітаміни групи В, вітаміни А, Е, С, РР і т. д.

Дієтологи рекомендують їсти тим, хто страждає хворобами щитовидної залози, так як в ній йоду більше, ніж який-небудь інший ягоді!

Так само саме жовта черешня благотворно впливає на роботу шлунка і кишечника. Вона дуже багата клітковиною і її рекомендують вживати при дисбактеріозі.

А ще її рекомендують їсти людям з цукровим діабетом! Адже в її ягодах міститься фруктоза!

А ось тепер – увага!

Саме жовта черешня містить дуже велику кількість таких речовин, запам’ятовувати їх не треба (кумаринів і оксикумаринов – особисто я про це чую вперше) які:

  • запобігають утворенню тромбів
  • знижують згортання крові
  • допомагають організму у виведенні шкідливих речовин
  • і надлишкового холестерину
  • сприяють зниженню ваги

Ось це так!

Тому, відповідаючи на питання – яку черешню краще купувати, я відповідаю ясно – жовту!

Зовсім не закликаю і вас слідувати моєму прикладу, так як і червона черешня той же корисна. Кожен з видів черешні корисний по-своєму. Тільки в червоній черешні присутні такі речовини, які, виявляється, зміцнюють капіляри і запобігають розвиток гіпертонії.

А два заморських спеціаліста (доктор медичних наук Кассетті і дієтолог Ганс) назвали кілька «несподіваних властивостей» черешні.

Ось знайшов таку довгу цитату, складно прочитати її до кінця, але треба спробувати:

“Черешня багата захисними поліфенольними сполуками, які пов’язані з поліпшенням рівня кров’яного тиску. Ці сполуки стимулюють вироблення оксиду азоту і покращують функцію клітин, якими вистелені кровоносні судини”, – розповіла Кассетті.

Також черешня уповільнює зниження когнітивних здібностей. Це відбувається завдяки антоцианам, полифенольним антиоксидантам, які надають ягодам темно-червоний колір.

Черешня покращує функції мозку і пам’ять, знижує запалення і протидіє окислювальному стресу в мозку, з-за яких підвищується ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших видів деменції. Ягоди можуть знижувати ризик розвитку серцевих захворювань. Антиоксиданти в черешні розслаблюють судини, знижують запалення і тиск, захищають кровоносні судини від утворення бляшок.

Крім цього, ягоди сприяють боротьбі з діабетом другого типу. Поліфеноли в черешні збільшують чутливість до інсуліну, так що глюкоза може поглинатися клітинами і використовуватися для отримання енергії.

Крім того, ягоди допомагають заснути і краще виспатися, завдяки гормону мелатоніну, який контролює цикл сну і неспання. У людей з безсонням більш високий рівень окисного стресу, тому антиоксиданти, що містяться в черешні, можливо, допомагають протистояти цьому впливу і нормалізують сон, зазначає Кассети».