Кулінарія

Надзвичайно смачне блюдо! Ніжна рибка під овочевим маринадом! Хороша в гарячому, і в холодному вигляді!

Страви з риби – це завжди смачно, а головне, корисно! Сьогодні будемо готувати рибу під маринадом.

Покроковий рецепт:

Для початку займемося рибою, нам потрібно її обсмажити.

Встановлюємо сковорідку на плиту і вливаємо олію, нехай нагрівається.

Перед обсмажуванням рибу необхідно посолити, поперчити і обваляти в борошні, але як правило, я змішую борошно з перцем і сіллю, добре перемішую і в цій борошняної суміші панирую шматочки риби.

У мене сьогодні білий амур, чистим вагою 700 г, який я попередньо підготувала і нарізала на шматочки по 50-60 р.

Обвалюємо рибку в борошняній паніровці, надлишки стряхиваем і укладаємо шкірою вниз у добре розігріте масло.

Обсмажуємо рибу з обох сторін до повної готовності. Під маринадом готують будь-яку рибу, але найкраще білу – велику нарізають шматками, а дрібну можна залишити цілком.

Для всіх, хто не любить чистити рибу, даю маленький рада – риба буде легше чиститься, якщо її витримати якийсь час у воді з оцтом або занурити на 1-2 секунди в окріп, а потім відразу в холодну воду, а ще щоб прибрати специфічний рибний запах, особливо у річкової та озерної риби, її потрібно добре посолити, залити холодним молоком і залишити хоча б на 2-3 години, а краще прибрати в холодильник і витримати в молоці всю ніч.

Риба готова і зараз займемося овочевим маринадом.

Ставимо на плиту глибоку сковороду або сотейник, вливаємо олію і даємо йому нагрітися. Я підготувала по 250 г цибулі і моркви і їх потрібно тонко нарізати.

Цибулю ріжемо впоперек півкільцями або вздовж соломкою, як вам більше подобається. Відправляємо цибулю в розігріту сковороду, нехай обсмажується.

Моркву можна потерти на крупній тертці, нарізати ножем тонкою соломкою або як я скористатися терткою для моркви по-корейськи.

Відразу ж висипаємо моркву до цибулі, перемішуємо і пасеруємо на середньому вогні. В даному випадку овочі не треба смажити до золотистого кольору, потрібно досягти прозорості цибулі і м’якості моркви, надалі вони будуть ще тушкуватися.

Додаємо пасеровані овочі будь-які томатні продукти – томатну пасту, соус, кетчуп, свіжі подрібнені помідори або томат.

Добре перемішуємо і смажимо, поки масло в сковороді не забарвиться в помаранчевий колір.

Відразу ж додаємо цукор, у мене повна столова ложка, перемішуємо і вливаємо воду, а ще краще рибний бульйон. Туди ж відправляємо пару лаврових листочків, 2-3 бутони гвоздики і 5-6 горошин запашного перцю.

Маринад обов’язково посоліть і поперчіть.

Зменшуємо нагрів трохи нижче середнього і тушкуємо маринад хвилин 10-15, якщо бачите, що рідина випаровується, сміливо додавайте.

Після цього вливаємо неміцний оцет – у мене 70 мл , але можна також використовувати винний оцет, або звичайний столовий, а також сік лимона. Обов’язково спробуйте маринад на смак – він повинен вийти насичено кисло-солодким, пряним, в міру солоним.

Мені не вистачило цукру, додаю ще як мінімум 1 столову ложку, трохи досолю і присиплю перцем для гостроти.

Для того, щоб рибка під маринадом вийшла дуже смачною, соковитою і добре просочилася, маринаду повинно бути приблизно стільки ж, скільки і риби.

Готовий овочевий маринад знімаємо з плити і тепер залишається залити ним рибу.

Беремо скляний або керамічний контейнер і частина маринаду розкладаємо на дно у вигляді овочевий подушки, зверху ряд обсмаженої риби, знову маринад і т. д. , поки використовуємо всі продукти, верхнім шаром має бути маринад.

Риба під маринадом хороша як в гарячому, так і в холодному вигляді, особисто мені навіть більше подобається холодна, причому, на наступний день вона ще смачніше! Накриваємо контейнер кришкою і відправляємо в холодильник, де і зберігаємо.

При подачі готову рибку розкладаємо на тарілки або в салатники, заливаємо маринадом, а зверху посипаємо зеленою цибулею та кропом.

Готова риба виходить дуже м’яка, ніжна, просочена смачним кисло-солодким, пряним маринадом. Вона прикрасить ваш стіл не тільки будні, але і в свята! Готуйте із задоволенням! Бажаю всім приємного апетиту!

Список інгредієнтів:

  • 700 г філе риби
  • Сіль, перець
  • Борошно для панірування
  • Олія для смаження

ОВОЧЕВИЙ МАРИНАД:

  • 250 г цибулі
  • 250 г моркви
  • 100-150 г томатної пасти
  • 50 г рослинної олії
  • 70 мл 4-5% яблучного оцту
  • 1-2 ст. л. цукру (20-40 г)
  • Сіль, перець за смаком
  • 2-3 бутона гвоздики
  • 1-2 лаврових аркуша
  • 5-6 горошин запашного перцю
  • Вода або рибний бульйон