Надзвичайно смачне блюдо! Ніжна рибка під овочевим маринадом! Хороша в гарячому, і в холодному вигляді!
Страви з риби – це завжди смачно, а головне, корисно! Сьогодні будемо готувати рибу під маринадом.
Покроковий рецепт:
Для початку займемося рибою, нам потрібно її обсмажити.
Встановлюємо сковорідку на плиту і вливаємо олію, нехай нагрівається.
Перед обсмажуванням рибу необхідно посолити, поперчити і обваляти в борошні, але як правило, я змішую борошно з перцем і сіллю, добре перемішую і в цій борошняної суміші панирую шматочки риби.
У мене сьогодні білий амур, чистим вагою 700 г, який я попередньо підготувала і нарізала на шматочки по 50-60 р.
Обвалюємо рибку в борошняній паніровці, надлишки стряхиваем і укладаємо шкірою вниз у добре розігріте масло.
Обсмажуємо рибу з обох сторін до повної готовності. Під маринадом готують будь-яку рибу, але найкраще білу – велику нарізають шматками, а дрібну можна залишити цілком.
Для всіх, хто не любить чистити рибу, даю маленький рада – риба буде легше чиститься, якщо її витримати якийсь час у воді з оцтом або занурити на 1-2 секунди в окріп, а потім відразу в холодну воду, а ще щоб прибрати специфічний рибний запах, особливо у річкової та озерної риби, її потрібно добре посолити, залити холодним молоком і залишити хоча б на 2-3 години, а краще прибрати в холодильник і витримати в молоці всю ніч.
Риба готова і зараз займемося овочевим маринадом.
Ставимо на плиту глибоку сковороду або сотейник, вливаємо олію і даємо йому нагрітися. Я підготувала по 250 г цибулі і моркви і їх потрібно тонко нарізати.
Цибулю ріжемо впоперек півкільцями або вздовж соломкою, як вам більше подобається. Відправляємо цибулю в розігріту сковороду, нехай обсмажується.
Моркву можна потерти на крупній тертці, нарізати ножем тонкою соломкою або як я скористатися терткою для моркви по-корейськи.
Відразу ж висипаємо моркву до цибулі, перемішуємо і пасеруємо на середньому вогні. В даному випадку овочі не треба смажити до золотистого кольору, потрібно досягти прозорості цибулі і м’якості моркви, надалі вони будуть ще тушкуватися.
Додаємо пасеровані овочі будь-які томатні продукти – томатну пасту, соус, кетчуп, свіжі подрібнені помідори або томат.
Добре перемішуємо і смажимо, поки масло в сковороді не забарвиться в помаранчевий колір.
Відразу ж додаємо цукор, у мене повна столова ложка, перемішуємо і вливаємо воду, а ще краще рибний бульйон. Туди ж відправляємо пару лаврових листочків, 2-3 бутони гвоздики і 5-6 горошин запашного перцю.
Маринад обов’язково посоліть і поперчіть.
Зменшуємо нагрів трохи нижче середнього і тушкуємо маринад хвилин 10-15, якщо бачите, що рідина випаровується, сміливо додавайте.
Після цього вливаємо неміцний оцет – у мене 70 мл , але можна також використовувати винний оцет, або звичайний столовий, а також сік лимона. Обов’язково спробуйте маринад на смак – він повинен вийти насичено кисло-солодким, пряним, в міру солоним.
Мені не вистачило цукру, додаю ще як мінімум 1 столову ложку, трохи досолю і присиплю перцем для гостроти.
Для того, щоб рибка під маринадом вийшла дуже смачною, соковитою і добре просочилася, маринаду повинно бути приблизно стільки ж, скільки і риби.
Готовий овочевий маринад знімаємо з плити і тепер залишається залити ним рибу.
Беремо скляний або керамічний контейнер і частина маринаду розкладаємо на дно у вигляді овочевий подушки, зверху ряд обсмаженої риби, знову маринад і т. д. , поки використовуємо всі продукти, верхнім шаром має бути маринад.
Риба під маринадом хороша як в гарячому, так і в холодному вигляді, особисто мені навіть більше подобається холодна, причому, на наступний день вона ще смачніше! Накриваємо контейнер кришкою і відправляємо в холодильник, де і зберігаємо.
При подачі готову рибку розкладаємо на тарілки або в салатники, заливаємо маринадом, а зверху посипаємо зеленою цибулею та кропом.
Готова риба виходить дуже м’яка, ніжна, просочена смачним кисло-солодким, пряним маринадом. Вона прикрасить ваш стіл не тільки будні, але і в свята! Готуйте із задоволенням! Бажаю всім приємного апетиту!
Список інгредієнтів:
- 700 г філе риби
- Сіль, перець
- Борошно для панірування
- Олія для смаження
ОВОЧЕВИЙ МАРИНАД:
- 250 г цибулі
- 250 г моркви
- 100-150 г томатної пасти
- 50 г рослинної олії
- 70 мл 4-5% яблучного оцту
- 1-2 ст. л. цукру (20-40 г)
- Сіль, перець за смаком
- 2-3 бутона гвоздики
- 1-2 лаврових аркуша
- 5-6 горошин запашного перцю
- Вода або рибний бульйон