Вирощувала 31 сорт і 2 гібрида томатів, які томати виявилися гідні першого місця. Чесний відгук
Так вже виходить, що скільки сортів не саджай – сподобається з них дуже невелика кількість. Виробники насіння зараз виводять дуже багато нових сортів, потім їх тестують, але не всі з них вдалі. Багато сорту крім форми нічим не відрізняються. А деякі, хоч і врожайні, але не смачні.
Деякі сорти вибагливі до землі, на якій ростуть, деякі до погодних умов. Знайти сорт, який буде добре рости саме в ваших умовах – завдання непросте. Сорт, який добре росте в одного, в іншого може не показати тих же результатів. Тому оцінка моя суто суб’єктивна і не є істиною в останній інстанції.
Урожай і смак залежить не лише від температури повітря, сонця й наявності теплиці. Велику роль відіграє складу ґрунту і навіть склад води для поливу. Ну і рік на рік не доводиться. Так вийшло, що томати, які я в цьому році тестувала, потрапили в цей жаркий клімат і були протестовані в умовах, не властивих Уралу. Результат вийшов швидше середнім, але висновки зробити можна.
В цьому році була в теплицях вершинна гниль на багатьох томатах, чого раніше у мене ніколи не було, було багато трескающихся томатів з-за нестачі або надлишку вологи. З одного боку було дуже сухо, з іншого боку я частіше поливала, тому не знаю, що саме вплинуло на цей момент.
Тестувала томати п’яти агрофірм: Аеліта, Насіння Алтаю, Сибірський сад, Агроуспех, Манул. Агроуспех і Манул розглядати не буду, там було по одному сорту: Черрі Арктика від Манула – звичайний черрі і Чорний принц Агроуспех смачний, але малоурожайнbй, не вразив. Врожайність у них вельми посередня.
Отже, що маємо на вході: 5 сортів від Аеліти, 10 сортів і 2 гібрида від Насіння Алтаю, 14 сортів від Сибірського саду. Здавалося б є з чого вибрати.
Загальне враження
Виявилися всі смачними та різноманітними, що мене дуже сподобалося – Товстосум дуже смачний томат, при цьому великий, черрі Угольок яскравий і незвичайний як справжній вуглинку, Бичаче серце чорне я вибрала як один з найбільш смачних томатів цього сезону, але їм всім не вистачило врожайності. Чорне серце і Товстосум обов’язково посаджу ще раз, щоб протестувати повторно, за підсумками наступного року буду приймати рішення щодо подальшого вирощування. Вони дуже смачні, але спека їм на користь не пішла.
Томати Де барао царський і Пурпурна свічка для мене виявилися найбільш простими з усіх за смаком. Це томати подовженої форми, постраждали від верхівкової гнилі дуже сильно, врожайність була низькою. Роблю висновок, що спека їм зовсім не до душі. Ці томати я вирощувати і давати їм другий шанс не буду.
На барвистій упаковці було багато маркетингу: томати виростають до 1,6 кг, більше 1000 томатів на одному кущі, плоди з чудовим смаком. Ці гасла давали надію, що врожай буде класним. За підсумком можу сказати: щоб не розчаровуватися не треба зачаровуватися.
Незважаючи на те, що мене здивував томат Червоне намисто своїми красивими кистями, томат Сибірський пірует був дуже врожайним, непогані рожеві томати Бийская троянда, Могутнє вим’я великі і врожайні. Ваша величність – жовтий, дуже солодкий томат. Але всім їм чогось не вистачило. Комусь смаку, комусь врожайності. А кому-то і того й іншого.
Наприклад, томати Алтайський цукровий, Алтайський м’ясистий, Смарагдовий штамбовий, Китайський холодостійкий – зовсім не сподобалися, смаку немає ніякого, хоча Алтайські були дуже врожайними і великими.
Гібриди Стерлядь і Лось – вже від гібридів я завжди чекаю хороших результатів. Стерлядь хоч була врожайною, але дубові, Лось посереднього смаку і малоурожайний.
Рожеві томати Настуся – дуже низькі кущі, з-за цього врожайність у них низька, у теплиці такі томати я б не стала вирощувати, як і Смарагдовий штамбовий.
В цілому – насіння від агрофірми Насіння Алтаю мені не сподобалися. Менше маркетингу і залучає упаковки, панове! Але знову ж таки, зауважу, що це суто моя особиста думка. Алтай з Уралом не подружився.
Одним словом – насіння цієї фірми – це такий конвеєр томатів різної форми і забарвлення, але практично однаковим смаком у всіх томатів. Але серед 14-ти сортів вам обов’язково трапляться зірочки.
Жовті томати Золотий вік і Золоті куполи. Перший виявилося прісним, а Золоті куполи солодким.
Рожеві томати Полуничне дерево, Полуничний важкоатлет, Матреша, Дівоче серце усі приблизно одного смаку і для мало маловираженного. Хоча смак рожевих томатів дійсно відрізняється від червоних і подобається мені більше.
Томати черрі Павине перо хоч і цікаві, але маловрожайні, при цьому на них ще й маківка була. А ось Черрі шоколадний і Суперчеррик росли на вулиці і були буквально усипані плодами, хоча смак мені здався пріснуватим.
Також у відкритому грунті росли томати Бичачий лоб і Шапка мономаха. Вони показали дуже хороші результати. Великі і врожайні, але за смаком мене не вразили.
Для мене смак і врожайність мають ключове значення, схильність до захворювань – другорядне. Вирощувати тонну томатів посереднього смаку я не буду, як і вирощувати томати смачні, яких виростає на кущі трохи мені не підходить.
Зірки цього сезону
В цьому році справжніми зірочками стали два томату – це Сибірський абрикос і томат Серце червоного дракона. Я вже писала про них, що це найбільш врожайні і смачні. Вони перевершили мої очікування багаторазово.
Чудово плодоносять і зав’язують плоди в спеку.
Не тріскаються.
Немає верхівкової гнилі.
Смачні.
Урожайні.
І вже по закінченні часу, озираючись назад і оцінюючи всі моменти вегетації я саме їм віддаю 1 місце в сезоні і 100% буду вирощувати в наступному році, вже і насіння з них зібрала влітку.
Можливий і такий варіант, що в менш жарких умовах вони дадуть урожай більш скромний. Хоча Серце червоного дракона повинен зав’язуватися однаково добре в будь-яких екстремальних умовах – так зазначено на пакетику.
У планах – замовити і спробувати колекційні сорти томатів на наступний рік, а ще спробувати Зелену таємницю личинки, навколо якої ходять легенди, що це самий солодкий томат з усіх зелених. Продовжуємо експерименти.
Я вважаю, що в теплицях повинні рости тільки смачні томати. Ніякі томати, підходящі для консервації, нам не потрібні. Томати я не мариную, не роблю з них сік. Крайній випадок – чортівня, якщо починають псуватися. А так, ми всі їмо живцем, в салатах. Найбільша користь від овочів – тільки в сирому вигляді.